V Turecku rastie krásna orchidea divo v lesoch, na lúkach a dokonca aj na cestách. Je jedna z kľúčových ingrediencií v salepe.
Po zbere sa hľúzy orchideí umyjú, varia, sušia a rozdrvia na jemnú múku, ktorá dodáva nápoju jedinečnú zemitú príchuť a krémovú štruktúru.
Mlieko a cukor sa varia spolu s touto múkou, až kým nezhustne a nebude bohatá. Akonáhle je horúce mlieko zahustené, je každý hrnček posypaný veľkým množstvom škorice a za horúca spotrebovaný. Nie je nič lepšie ako naparovaný hrnček salepu v chladnom zimnom dni.
Rôzne verzie salepu sú bežné v celej východnej Európe a na Blízkom východe, najmä v krajinách, ktoré boli kedysi súčasťou Osmanskej ríše. Salep sa stal populárnym aj za hranicami ríše dlho predtým, ako sa začal dovoz s čajom a kávou.
Hovorí sa dokonca, že verzia salepu vyrobená z orchideí pochádzajúcich z Britských ostrovov sa podávala v anglických čajovniach počas 17. a 18. storočia.
Salep má mnoho terapeutických použití. Je bohatý na slizy: lepkavá viskózna šťava, ktorá často pomáha upokojiť zápal. Vďaka tomu je sahlep ideálnym nápojom na zmiernenie žalúdočných ťažkostí a používa sa na to už tisíce rokov. Je tiež skvelým posilňujúcim tonickým nápojom pre rekonvalescentov a deti. V skutočnosti je tak bohatý na živiny, že v dobách dlhých námorných plavieb bol zabalený ako nevyhnutný sklad, pretože človek by mohol prežiť na dennej dávke sahlep rozpustenej vo vode, keby sa vyčerpali zásoby potravy.
Už tisíce rokov sa verí, že orchideje sú spájané s láskou a plodnosťou a že sú zahrnuté v „kúzlach lásky“. V mnohých krajinách sveta sa salep stále predáva ako afrodiziakálny nápoj. Niektoré moderné výskumy ukazujú, že niekedy môžu problémy s plodnosťou súvisieť so zlou výživou, takže môže byť koniec koncov niečo v týchto vierach pravdou.
Bohužiaľ, popularita tohto lahodného nápoja v priebehu storočí viedla k poklesu populácií divých orchideí v Turecku ― natoľko, že vývoz autentických salepov je teraz zakázaný.
Výsledkom je, že v posledných rokoch sa stali populárnymi predbalené verzie salepov, ktoré ako zahusťovadlá obsahujú iné druhy škrobu. Tieto balíčky je možné zmiešať s horúcim mliekom alebo vodou a nachádzajú sa na trhoch po celej krajine.
Oblasti okolo provincie Kahramanmaraş v juhovýchodnej časti Turecka sú známe pestovaním orchideí na výrobu salepov. Mnoho dezertov z tohto regiónu obsahuje aj salepovú múku, ako sú zmrzliny a mliečne dezerty.