Tradičná indická zmes korenín na prípravu presláveného mliečneho čaju nazývaného Masala. Čaj Masala sa tradične používal v Ayurvéde. Je podľa ľudových liečiteľov výborný čaj na prehriatie organizmu, má antibakteriálne účinky, posilňuje imunitu, pomáha pri nachladnutí, kašli a zápaloch, bolestiach krku, bolestiach hlavy, pri únave, podporuje mozgovú činnosť a trávenie.
Masala si získala na Západe obrovskú popularitu aj pod menom chai, alebo yogi. Čo je teda Dáta Masala a ako sa dá označiť tento korenený nápoj? Takže ak v Indii požiadate o chai, doslova požiadate o šálku čaju. V hindčine chai totiž znamená „čaj“. „Masala“ v hindčine znamená zmes korenia. Ako príklad nám poslúžia kari masala a garam masala.
Táto špeciálna zmes korenín na chai je známa v Indii ako dáta masala. Ak teda požiadate o dáta masala chai dostanete čierny čaj uvarený a zmiešaný s práškovou verziou korenia. Dáta masala čaj je tradičný horúci nápoj vyrobený z čierneho čaju Assam doplnený rôznymi koreninami varený v zmesi horúcej vody a mlieka s prídavkom sladidla podľa svojho vkusu a preferencií. Tradičné zloženie korenia sa často líši podľa podnebia a regiónu v južnej a juhozápadnej Ázii. Dáta masala sa vyrába z plnotučného mlieka dokonca v Indii bez pridania vody v snahe zjemniť a vyvážiť silné korenené príchute. Tradične v nej dominujú kardamón a zázvor, ktoré sú doplnené ďalšími koreninami, ako sú klinčeky alebo čierne korenie, posledné dve koreniny dodávajú arómu a pálivosť.
Naša korenistá zmes Dáta masala na prípravu čaju je zmes kardamonu, zázvoru, škorice, koriandru, klinčekov, badyánu a bieleho korenia. Nájdete u nás aj zmes Yogi Himalaya, ktorá je v iných pomeroch a obsahuje viacej škorice a čierne korenie.
Zloženie: kardamon, zázvor, škorica, koriander, klinčeky, badyán, biele korenie
Náš osvedčený recept, ktorý stojí za to vyskúšať! Do hrnca vložte postrúhaný čerstvý zázvor(kopcovitá polievková lyžica), pridajte 3 čajové lyžičky zmesi Dáta Masala, 3 čajové lyžičky hnedého cukru a 6 dcl vody. Zmes varte bez pokrievky! 7-8 min., aby sa voda zredukovala na 3dcl. Ak chcete silnejšiu korenistú chuť môžete variť dlhšie s pokrievkou a zredukovať vodu na polovicu. Pre zaujímavosť v Indii ho varia aj niekoľko hodín 🙂 Na záver pridajte 2 č.l. čierneho čaju Assam a 2dcl plnotučného mlieka. Priveďte do varu a nechajte niekoľko krát vzkypieť, aby sa chute s mliekom prepojili. Preceďte a môžete podávať. Prajeme vám dobrú chuť!!!