China Sichuan MENG DING YUN WU – CLOUD MIST Special Grade je prvotriedny čaj.
Jeden z najslávnejších čajov „mrakov a hmly“ z provincie Sichuan z jarnej úrody, patriaci medzi tzv. „tributné čaje“. Pestovaný na hore Meng-ting („Hmlistý vrchol“), preslávenej troma výnimočnosťami – dážď, hmla a mračná. Zberá sa vo vysokých nadmorských výškach, kde je hustá hmla, ktorá udržuje čajové kríčky hydratované a chránené pred slnečnými lúčmi. Po spracovaní má čaj tendenciu mať nepravidelne skrútené čajové lístky. Čaje z tejto oblasti sú považované za najlepšie z provincie Sichuan a miestny Yun Wu čaj je obzvlášť cenený pre svoj dlhý sladký aftertaste. Drôtikovito zvinutý, voľnejšie skrútený, tmavo trávovo zelený, stredne dlhý list s podielom tipsov zodpovedajúceho vzhľadu, výrazne bylinne sladkastej vône. Jasne zelený nálev plnej, vyváženej, kvetovej, tipsovo korenenej, vynikajúcej chuti s dlhotrvajícou dochuťou. Jedná sa o úplne svojský jarný čaj.
Meng Ding je spracovaný naparovaním, čím sa dosahuje výrazná tmavozelená farba s vlastnosťami japonských zelených čajov, avšak s osobitým aromatickým charakterom, ľahko ovocno-trávovitými a sviežimi podtónmi.
Pohorie Mengshan je známe piatimi vrcholmi. Ročné zrážky na vrcholoch Mengshan sú 2 000 milimetrov, čo prispieva k jeho čínskemu názvu, ktorý sa prekladá mraky a hmla.
Hora Meng Ding je rodiskom svetovej čajovej kultúry a je domovom najskorších čajových plantáží, ktoré boli kedy zaznamenané v písanej čínštine. Taoista Wu Lizhen, žijúci na vrchole hory Meng Ding, začal sadiť a pestovať divoký čaj, ktorý symbolizoval začiatok histórie čaju. Wu Lizhen zasadil sedem „svätých“ čajových kríčkov v strede medzi piatimi vrchmi pohoria Mengshan, akoby v srdci lotosu. Čaj sa tam zberá už od dynastie Tchang. Miesto bolo oficiálne pomenované „Imperial Tea Garden“ a je dodnes navštevované turistami. Nachádza sa tam aj múzeu čaju.
Zber čaju tu bol od staroveku veľmi slávnostný a mystický. Tento vzácny čaj pochádzal iba zo siedmich svätých čajovníkov – každý rok sa vybralo 360 čajových lístkov, čo bolo mimoriadne malé množstvo. Pozbierané čajové lístky potom spracoval jeden z mníchov, sprevádzaný spevom a modlitbami iných mníchov. Potom čaj naplnili do dvoch strieborných fľaší, vložili do drevenej škatule, ktorá bola zabalená do žltého hodvábu s červenou potlačou. Takto ho vyslali do zakázaného mesta ako dar cisárovi. Po tom, čo sa pozbieral najlepší čaj cisárovi, bolo načase, aby sa čaj nazbieral pre ďalších členov kráľovskej rodiny.
Príprava čaju: dávkovanie 8g/5dcl vody, teplota vody 1. nálev 70-75°C, 2.nálev 75-80°C, doba lúhovania 60s, 90s