Maté je tradičný juhoamerický nápoj s cezmíny paraguajskej. Obsahuje kofeín (až 2%), ktorý pomáha zvýšiť bdelosť, zlepšiť koncentráciu a prispieva k zvýšeniu vytrvalostného výkonu. Taktiež obsahuje veľké množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov. Nálev má zeleno-hnedú farbu a mierne dymovú vôňu. Chuť je silná, ľahko zvieravá a dlhotrvajúca. Maté sa tradične pripravuje v kalabase (nádobe vyrobenej zo špeciálnej tekvice) a pije sa cez bombillu (kovová slamka so sitkom na spodnej časti). Pripraviť sa ale dá v čomkoľvek, aj keď s menším efektom.
Má priaznivý vplyv na odstránenie škodlivín z organizmu. Ďalšou vlastnosťou Maté je regulácia metabolizmu tukov a schopnosť ovplyvňovať telesnú hmotnosť. Pitím Maté sa dá dosiahnuť celkové osvieženie tela. Čaj z Maté je silne povzbudzujúci a odporúčame ho teda piť v dopoľudňajších hodinách, alebo na nočné bdenie.
Príprava čaju: 6g/6dcl vody, teplota vody 100, doba lúhovania 5-10 min.