PU ERH PALACE GRADE
Čierny čaj China Yunnan Simao PU ERH PALACE GRADE (ripe)-najvyššia trieda tohto slávneho čaju vyrobená takmer výhradne z pomerne drobných, zlatistých tipsov.
Chuť čaju je veľmi harmonická, ľahko krémová, príjemne zemitá s pomerne výraznou arómou charakteristickou pre najvyššej triedy červených čajov. Čaj Pu erh má chuť, na ktorú si mnohí čajomilci musia zvyknúť. Odporúčame preto začínať s Pu Erhmi čo najvyššej kvality, nenechať sa odradiť špecifickou zemitosťou až „plesnivosťou“ menej akostných sort.
Čierny čaj Pu erh je odroda fermentovaného čaju, ktorý sa tradične vyrába v provincii Yunnan v Číne. V kontexte tradičnej terminológie výroby čínskeho čaju sa pod pojmom fermentácia rozumie mikrobiálna fermentácia a zvyčajne sa aplikuje po dostatočnom vysušení a rolovaní čajových lístkov. Iba čaj ako Pu erh, ktorý prešiel mikrobiálnym spracovaním sa dá správne nazvať fermentovaným čajom. Pu erh je mikrobiálne fermentovaný čaj získavaný pôsobením plesní, baktérií a kvasiniek na zozbierané listy čajovníka. Tento proces spočíva v zrýchlenej fermentácii na shóu (alebo shú) chá (熟 茶, rozsvietený zrelý čaj), ktorý sa potom voľne ukladá alebo lisuje do rôznych tvarov.
Pu erh je oddávna známy vďaka svojim liečivým účinkom. Znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a preslávil sa najmä tým, že napomáha chudnutiu. Pu-erh čaj je antibakteriálny, protizápalový, pomáha detoxikovať telo, podporuje trávenie, pomáha znižovať stres, zlepšuje kvalitu spánku, zmierňuje príznaky metabolického syndrómu.
Príprava čaju: 1 čajová lyžička/2dcl vody, 90-100 °C, doba lúhovania 1-3min.